Een tekst schrijven, hoe begin je eraan?

Begin met het beantwoorden van deze 4 vragen. 
Ga pas daarna schrijven.

  • Wat is het product of de dienst waarover je schrijft?
  • Wie is jouw doelgroep?
  • Wat wil je bereiken met je communicatie?
  • Welke boodschap wil je overbrengen?

Stel vragen

Vragen liggen aan de basis van elke goede tekst. Ze geven je inzicht in je doelgroep en je eigen doelstellingen. Bovendien zijn ze de helft van het werk. Of zelfs nog beter 80% van het werk. Lang leve de 80-20 ratio.😊 Want voorbereiding is ook bij het schrijven van een goeie tekst cruciaal. Stel jezelf dus enkele vragen voor je begint met het echte werk. 
Ik help je graag op weg.

1. Wat?

Beschrijf het product of de dienst waarover je schrijft. Het is belangrijk hier bij stil te staan zodat je goed weet waarover je wilt schrijven. Creëer een zo gedetailleerd mogelijk beeld. Zeg bijvoorbeeld niet gewoon “ik schrijf teksten”, maar “ik help ondernemers bij het verwoorden van hun passie”. 

Geen inspiratie voor je volgende Facebook post?

2. Wie?

Stel jezelf de vraag voor wie je schrijft en vorm je een beeld van je lezer. Geef hem een naam, trek hem een outfit aan, plaats hem in de juiste omgeving. Waar is hij mee bezig op professioneel vlak, wat neemt hij privé mee? Loopt hij ergens tegenaan, droomt hij ergens van? Zorg ervoor dat je jouw ideale tekstverslinder perfect voor de geest kunt halen. Je zult versteld staan hoeveel vlotter het schrijven verloopt als je hier af en toe kunt aan denken.

3. Doel?

Bepaal het doel van je tekst. Wat wil je bereiken met jouw communicatie? Is het de bedoeling dat klanten, medewerkers of leveranciers geïnformeerd worden? Wil je graag dat ze iets ondernemen? Verwacht je dat ze gewoon een goed gevoel overhouden aan je tekst? Het kan allemaal, maar pas je schrijfstijl aan in functie van je doelstelling.

4. Boodschap?

Welke boodschap wil je brengen? Dit klinkt als een domme vraag, maar stel ze eens. Hoeveel boodschappen wil je brengen? ... Hou het simpel en beperk je tot één hoofdboodschap. Want vaak vergeet je als schrijver dat je het simpel moet houden. Je bent niet alleen trouwens ;) Maar verwacht niet dat jouw lezer je door 1 mail, post of persbericht spontaan opbelt, alles onthoudt en jou bij zijn buurman aanprijst. 

Je bent er helemaal klaar voor. Nu je deze vragen hebt beantwoord kan je met het échte werk beginnen: het schrijven. Je zult merken dat het stukken vlotter gaat als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, dan wanneer je niks voorbereidt en probeert om gewoon zo de juiste woorden uit je pen te toveren. 

Veel succes!